Resepi Orang Termeloh "IKAN PATIN TEMPOYAK"
Cara-Cara Orang Termeloh Masak Ikan Patin Tempoyak Yang Enak
Bahan-bahan:
- 1 ekor ikin patin
- 1 biji limau nipis
- 2 sudu asam jawa
- 2 ulas kunyit hidup (tumbuk halus)
- 6 biji bawang kecil (tumbuk halus)
- 20 biji cili api (tumbuk halus)
- 2 senduk tempoyak (agak2, nak pekat letak lebih lagi)
- 3 cawan air (ikut kepekatan)
- sedikit asam keping
- 1 biji timun (dipotong dadu)
- 2 ikat daun kesum
- 2 ikat bunga kantan
- garam (ikut rasa)
- gula (jika suka)
Cara Penyediaan:
- Bersihkan ikan dan perap dengan asam jawa dan limau nipis anggaran selama 1 jam untuk hilangkan bau hanyir.
- Masukkan semua bahan yang telah ditumbuk, tempoyak, air dan asam keping ke dalam periuk. Gaul sehingga rata dan letakkan periuk atas api sederhana. Biarkan hingga separa mendidih anggaran selama 3 minit.
- Masukkan ikan yang telah dibersihkan, bunga kantan, daun kesum dan timun. Biarkan mendidih.
- Masukkan garam secukup rasa. Masukkan gula jika tidak mahu kurangkan pedas atau mahu rasa manis.
Selamat mencuba uolss & Dipersilakan share.
Post a Comment