Bila Goreng Ayam Masih Mentah Dan Berdarah. Ini 6 CARA Betul Agar Isi Dalam Tak Berdarah !!!
Pernah tak makan ayam yang nampak masak diluar tapi dalam isinya masih mentah dan berdarah? Baiklah hari ini kami nak kongsi 6 cara menggoreng ayam dengan betul agar isi dalamnya tak berdarah.
1)Jangan potong ayam terlalu besar
Jangan potong ayamg bersaiz besar terutama bahagian seperti kepak dan juga paha. Pastikan bahagian ini tidak dipotong pada saiz yang terlalu besar untuk mengelakkannya berdarah.
2)Rebus dahulu
Jika ingin masak saiz potongan ayam yang besar, pastikan korang tusukkan isi ayam dengan garfu atau kelarkan bahagian isi untuk ayam itu masak dengan sempurna
Bukan sahaja mengukus ayam, mengukus juga bagus untuk mengelakkan isi berdarah ketika sudah menggoreng.
3) Defrost terlebih dahulu ayam yang beku
Ayam yang beku atau baru keluar dari peti ais harus di defrostkan terlebih dahulu. Jangan terus goring kerana ia akan menyebabkan masak luaran dan mentah di dalam. Ayam akan jadi beku sekiranya diletak dalam freezer, korang kena rendm dalam air suam dan tunggu hingga ayam defrost, jadi lembut.
4)Minyak kena banyak
Nak goreng ayam minyak kena banyak. Minyak harus menutupi keseluruhan ayam agar memastikan daging ayam empuk masak sempurna dan tidak berdarah.
5) Kecilkan api ketika goreng ayam
Ayam harus digoreng dengan suhu api yang sederhana sahaja. Api yang kuat hanya masak di luar tapi mentah di dalam.
Post a Comment